Webteksten - Wat maakt webteksten schrijven zo'n unieke vaardigheid

Webteksten

Schrijven voor het internet. Voor een leek is dat net hetzelfde als schrijven voor een krant of een tijdschrift, of schrijven in een dagboek. Niets is echter minder waar. Schrijven met als doel een tekst te laten werken op het web, is een heel andere taak. Natuurlijk moeten alle teksten correct taalgebruik bevatten en iets zinnigs vertellen, maar voor een webtekst komen er nog een hele boel andere zaken bij kijken. Mensen zijn op het internet namelijk gewoonlijk naar iets op zoek. Als ze in een oogwenk niet hebben gezien in de tekst wat ze zoeken, klikken ze weg.

  • Zo is oog hebben voor de lay-out voor een webtekst nog belangrijker dan voor een tekst op papier. Tussenkopjes bevatten bij voorkeur ook de trefwoorden. Scannende lezers kijken ook voornamelijk op de eerste regels. Slechts een kleine 30% van een webpagina wordt bekeken en op basis van die kleine hoeveelheid beslist een bezoeker of het de moeite is verder te lezen. Slim organiseren is de boodschap!
  • Het een lezer makkelijk maken door gebruik te maken van lijstjes, woorden in vet gedrukt en korte paragrafen is aan te raden, omdat dit de hoeveelheid "gelezen" tekst online bevorderd. Het moet natuurlijk nog wel kloppen in het geheel.
  • Woordgebruik voor het internet moet direct zijn. Geen honderd adjectieven, geen archaïsch of wollig taalgebruik.
  • Vertalen doe je meteen goed. Wij werken samen met verstaalster Gitage die garant staat voor scherpe tarieven.

Het moet dus vlot geschreven zijn en alles zeggen wat er te zeggen valt, liefst al op de eerste twee regels, en verderop in tussenkopjes of in vetgedrukte woorden. Het totaal mag niet te lang zijn: kort maar krachtig een boodschap formuleren en durven weglaten is een vak!

Nog altijd zin om er zelf aan te beginnen?

browsers